gebruikersnaam
wachtwoord
vergeten?
Meer GeR

Meest gelezen

  • No results available

Dolfijnenjacht in Taiji weer begonnen

Japanse vissers zijn dinsdag weer begonnen met hun omstreden dolfijnenjacht. Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland, spreekt drie redenen waarom de Japanners nog steeds jagen op de dolfijnen tegen.

Volgens Sea Shephard worden in Japan jaarlijks meer dan twintigduizend dolfijnen gevangen. Tweeduizend hiervan komen uit het National Park in Taiji. Geert Vons probeert het onderwerp in de media te houden. Op dit moment zijn twee van ‘zijn’ mensen in Taiji, om zoveel mogelijk beelden te maken: “De belangrijkste reden die ‘de Japanners’ opgeven voor hun dolfijnenjacht is traditie. Dit is gewoon totale onzin. Japan is een mooi land met vele rijke tradities, maar daar hoort jagen op dolfijnen niet bij. De eerste dolfijnenjacht in Japan was pas in de jaren zeventig. Ik ken verder ook geen enkele traditie die zoveel mogelijk verborgen wordt gehouden voor de media en publiek. Heel vreemd.”

Verder is door beelden uit ‘The Cove’ (Amerikaanse documentaire over de dolfijnenjacht in National Park, Taiji) bekend dat veel dolfijnen worden gebruikt voor commercieel gebruik. Dolfijnen uit het National Park in Taiji worden op onmenselijke wijze gevangen en in vrachtwagens getransporteerd naar het 130 kilometer verderop gelegen Kamogawa Sea World. Vons: “De meeste Japanners zijn al heel erg verwesterd, maar deze vissers zijn zo gevoelloos. Barbaars bijna. Ik vind het onbegrijpelijk dat tientallen dolfijnen shows moeten geven, terwijl ze de dag ervoor op gruwelijke wijze zijn gevangen en getransporteerd.”

De derde reden die de vissers/jagers opvoeren is het dolfijnenvlees. In heel Japan ligt dolfijnenvlees in de supermarkten. Volgens Vonk is het niet alleen een schande dat de dolfijn wordt gezien als menselijke consumptie. Het is het ook nog eens gevaarlijk voor de mensen zelf: “De Japanse overheid is erg onverantwoordelijk op dit gebied. Het is in Japan niet verplicht om te vermelden dat schadelijke stoffen als kwik, methylkwik, cadmium, DDT en PCB’s in het dolfijnenvlees zitten. Ook zijn veel dolfijnen, bijvoorbeeld de Risso-dolfijn, beschermde diersoorten. Een kwalijke zaak.”

Vons probeert hard te werken om dit onderwerp in de media te houden. Hij merkt dat journalisten het onderwerp alleen behandelen bij een concrete nieuwsaanleiding, zoals nu met de opening van het jachtseizoen in Taiji. Maar de dolfijnenjacht duurt het hele jaar, al neemt dit wel toe met tijdens grote dolfijnentrekken. Vonk: “Na de release van ‘The Cove’ is de aandacht bij het grote publiek duidelijk toegenomen. Een hele goede zaak.” Vorig jaar december was de film ‘The Cove’ in de bioscoop te zien.

  1. Ik kijk nu met HEEL andere ogen naar Hiroshima en Nagasaki eerlijk gezegd mag dir VERVLOEKTE eiland van de aardbol afgegooid worden wonen tog voornamelijk demonen op.

  2. haater | 6 mei | 09:33

Laat een reactie achter