gebruikersnaam
wachtwoord
vergeten?




Meer GeR

Meest gelezen

  • No results available

Negen krulstaarten in je tuin

Een Afrikaanse Dwergmuis, een wasbeer en een hert: allemaal zijn ze in de race om tot ‘normaal’ huisdier te worden bestempeld. Staatssecretaris Bleker van Landbouw heeft gisteren een online enquête gestart om te kijken welke zoogdieren wel en niet als huisdier kunnen worden gehouden. Mensen met een bijzonder huisdier kunnen via de enquête hun ervaringen aangeven.

Annette Hagemeijer-Dikkers is iemand met een bijzonder huisdier. Eigenlijk heeft ze er negen. Elke dag wordt ze namelijk wakker van het geknor van Willow, Hermeline, Apple en de kersverse moeder van vijf: Truffles. Inderdaad: Hagemeijer-Dikkers heeft vier varkens en vijf biggen.

Kune Kune

Haar omgeving reageerde verbaasd toen ze de vier varkens nam. “Pas toen ze langskwamen, vonden ze de beesten heel leuk.” De keuze op de varkens was eenvoudig. “Het zijn hele leuke huisdieren. Ze zijn heel slim en luisteren goed.” Haar negen krulstaarten heeft ze buiten ondergebracht en zijn van het Kune Kuneras.

De liefde voor het varken heeft Hagemijer-Dikkers al vroeg gekweekt. “Toen ik jong was, wilde ik graag een varken. Mijn moeder ook, maar het is er nooit van gekomen. Pas toen ik ouder was en verhuisde, besloot ik de knoop door te hakken.”

Een paar jaar geleden is de Kune Kune Vereniging opgericht, speciaal voor liefhebbers van deze varkenssoort. Hagemijer-Dikkers is bestuurslid. “De vereniging is opgericht om stambomen in kaart te brengen en inteelt te voorkomen, maar ook voor leden om biggetjes te koop aan te bieden.” De Kune Kune zijn driehonderd jaar lang door Maori’s in Nieuw-Zeeland grootgebracht. “Ze zijn dus gewend aan mensen.” Ook met kinderen zijn de varkens goed in de omgang. “Ze zijn heel rustig en lief.”

Varkensmaatjes

Hoe ziet een dag met deze krulstaarten eruit? “Elke ochtend en avond krijgen ze te eten: speciale brokken en water.” Er komt ook een minder klusje bij kijken. “Als je niet zo’n groot stuk grond hebt, moet je elke dag poep scheppen.” Je kunt op je gemak gaan werken of boodschappen doen, want de Kune Kunes kun je gerust alleen achter laten volgens Hagemijer-Dikkers. Maar, alleen buiten. “Ze moeten wel een varkensmaatje hebben. Ze praten namelijk met elkaar.”

De varkens beschouwt de Kune Kunehoudster niet echt als huisdieren. “Ze kunnen niet binnenshuis. Ze slopen alles.” Toch verdienen ze zeker een plaatsje op de huisdierenlijst van Bleker, vindt ze. “Als een huisdier om je huis heen, zoals een pony, horen varkens zeker thuis.”

Laat een reactie achter