gebruikersnaam
wachtwoord
vergeten?
Meer GeR

Meest gelezen

  • No results available

Ober! Er zit een luis in mijn eten…

Zou jij nog snoep eten als je wist dat er gemalen luizen in zitten? Koffiehuis Starbucks kreeg kritiek uit Amerika omdat het bedrijf cochenille gebruikte, een rode kleurstof die van luizen gemaakt wordt. In Nederland wordt de kleurstof wel veel gebruikt, waar nauwelijks commotie over is.

‘Cochenille wordt gebruikt omdat het een bepaalde mooie rode kleur geeft die lang kleur behoudt. En hij is natuurlijk,’ verklaart Ralf Hartemink van food-info.net. ‘Je kunt ook andere kleurstoffen gebruiken zoals paprikapoeder of caroteen, maar die zijn niet oplosbaar in water.’ Karmijnzuur, Carmine of cochenille zijn allemaal namen voor de kleurstof die geregistreerd staat als E120. Het wordt gemaakt van de cochenilleluis, die in Zuid-Amerika leeft op cactussen. De luizen worden fijngestampt en dat vocht wordt vermalen met tin of aluin om de kleur mooier te maken.

 

Waar zitten die luizen dan in?

In je frappucino zal je geen cochenille meer vinden, maar in Nederland vinden we de stof nog steeds in zuivelproducten en snoep. Een aantal voorbeelden:

 

- Activia aardbeienyoghurt

- Dextroselollies van Look-o-look

- M&M’s crispy en peanut

- Natural whitening kauwgom van Aquafresh

- Snoepkettingen

- Doritos Texas Paprika

- Campina Verse Drinkyoghurt

- Yogho drink tropical

 

Waarom wordt cochenille gebruikt?

‘Bij Campina gebruiken we cochenille omdat het goed samengaat met yoghurt en het een natuurlijke kleurstof is. Onze producten zijn een bepaalde tijd houdbaar, veel kleurstoffen vervagen na een bepaalde tijd. Cochenille doet dat niet. Als je bijvoorbeeld aardbeien zou gebruiken, wordt de yoghurt grauw en de consument wil producten die mooi roze zijn,’ zegt Ria van der Peet, woordvoerster van Campina. Bij Campina geven ze bij de klantenservice aan niet veel vragen over de kleurstof te krijgen. Ook de klantenservice van Danone krijgt nooit boze insectenliefhebbers aan de lijn.

 

Ralf Hartemink begrijpt de kritiek van de Amerikanen over cochenille niet zo. ‘Die ophef van Starbucks komt van onwetendheid van mensen, ja het komt van insecten, maar honing komt ook van insecten. We krijgen wel eens telefoontjes van boeddhisten en hindoes, maar zoveel ophef is er in Nederland dus niet.’

Een lijst met alle producten waar cochenille in zit vind je hier.

 

Laat een reactie achter