gebruikersnaam
wachtwoord
vergeten?
Meer GeR

Meest gelezen

  • No results available

Technische opleidingen populairder

Technische opleidingen worden steeds populairder. Althans, dit merkt de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Het aantal studenten dat zich inschrijft voor een opleiding aan deze universiteit is aanzienlijk gestegen de afgelopen jaren. Dit blijkt uit cijfers van Studielink. ‘’Wij zijn optimistisch, maar juichen nog niet te hard’’, zegt Floris Ran, woordvoerder van het College van Bestuur van de universiteit. ‘’Je kunt er nog niets uit opmaken.’’

 

Over een aantal jaren zal er een tekort zijn aan technisch opgeleiden. Althans, hier zijn minister van Bijsterveldt (Onderwijs), minister Verhagen (Economische Zaken) en minister Kamp (Werkgelegendheid) bang voor. Daarom zijn ze met een offensief gekomen om meer jongeren geïnteresseerd te krijgen in een technische studie. Toch zijn er de laatste jaren meer studenten die zich inschrijven voor een opleiding aan onder andere de Technische Universiteit Eindhoven en Universiteit Twente (UT). ‘’We proberen de beleving centraal te stellen. Dit spreekt de doelgroep meer aan’’, aldus Ran. ‘’We laten zien wat met techniek allemaal mogelijk is. Vooral meisjes zijn nog niet bekend met de potentie van een technische opleiding. Met techniek kun je namelijk het maatschappelijk doel dienen. Dit proberen wij juist over te brengen naar de toekomstige studenten.’’

Bij Technische Universiteit Delft zijn ze niet zo bezig met marketing van de technische studies. ‘’Wij willen alles zo realistisch mogelijk overbrengen. We maken het niet mooier dan het in werkelijkheid is’’, zegt een woordvoerder van de universiteit. ‘’Wel hebben we een samenwerkingsverband met scholen in de omgeving. We maken in samenspraak met de middelbare scholen al een selectie van geschikte studenten voor een technische opleiding, zodat ze op de goede plek terechtkomen.’’

Het aantal aanmeldingen van studenten bij de Eindhovense universiteit is gestegen. ‘’We hebben een groei van zes procent bij de jongens waargenomen, wat niet heel verrassend is. Wat wel opvallend is, is dat het aantal aanmeldingen van meisjes voor een technische opleiding met veertig procent gestegen is. En dit willen wij ook graag zo volhouden’’, zegt Ran. Universiteit Twente in Enschede houdt zich ook bezig met extra voorlichting voor meisjes. ‘’We hebben een activiteit speciaal voor jonge meiden in het leven geroepen: De ‘High Tech High Tea’ ”, zegt Kirsten Voncken, Marketing- en Communicatiemedewerkster van Universiteit Twente. ”Hier geven we onder andere uitleg over wat er allemaal met een technische studie mogelijk is. Zo hopen wij dat meer meisjes kiezen voor een bèta studie.’’

Laat een reactie achter