gebruikersnaam
wachtwoord
vergeten?
Meer GeR

Meest gelezen

  • No results available

“Ga er maar vanuit dat het een kutalbum wordt”

Twee jaar geleden was er plotseling een rapper uit Eindhoven, genaamd Fresku. Roy Michael Reymound, Fresku’s echte naam, verraste vriend en vijand met zijn album Fresku. 11 mei is de dag dat album nummer twee verschijnt: Maskerade. “Je kunt zeggen dat er veel veranderd is en niks veranderd. What you see is what you get.”

Door Willem Brouwer

In een eerder gegeven interview zeg je dat Maskerade muzikaler wordt dan Fresku.

“Ik wilde aanvankelijk muzikaler worden, maar al gauw viel ik terug op de traditionele hip hop beats. Je hebt vooraf een idee wat je wilt en dat plaatje probeer je na te streven. Voor de producties heb ik samengewerkt met drie uitersten: Y’skid, Teemong en Louis Bordeaux. Y’skid is de meest pure hip hop dude die ik ken. Teemong produceert op gevoel. Hij kan mijn persoonlijke nummers perfect voorzien van beats. Bordeaux is een type die alles met de knoppen kan en mij dwingt tot nieuwe uitdagingen. Mijn teksten en manier van rappen beïnvloedt hij. Die twee dingen gaan overigens hand in hand. Kort gezegd: je kunt Fresku niet ontleden. De combinatie van de tekst en de flow maakt het tof.”

Liefhebbers vinden dat het lang duurt tot je tweede album verschijnt.

“Dat klopt. Maskerade verschijnt twee jaar na mijn debuutalbum. In de huidige tijd is dat lang, dat vind ik ook. Voor mij gaat het vanzelf. Eén track opnemen kan makkelijk een maand duren. Ik had er geen grip op en heb er de tijd voor genomen. Er is wel een ding waar ik bang voor ben: dat mensen mijn nieuwe cd gaan vergelijken met de vorige. Ik probeer de mensen op het verkeerde been te zetten. Ze weten niet wat er gaat komen. Wat verwacht jij er van? Ga er maar vanuit dat het een kutalbum wordt. Dat is het beste.”

Je vorige album bevatte 16 nummers. Maskerade gaat over de 20 heen. Kun je dat verklaren?

“Ik wilde sowieso over die 20 tracks heen. Uiteindelijk zijn het er 21 geworden. Als perfectionist is dat moeilijk. Mijn nieuwe album bevat meer muziek, maar ik zoek wel balans tussen de tracks. Bij drie serieuze tracks wil ik sowieso twee ‘leuke’ tracks. Dat is voor de luisteraar beter te verteren. Hoe dan ook: ik denk dat het gelukt is en dat Maskerade 21 nummers lang kan boeien.”

Van je vorige album verschenen vijf singles. Dat is best veel. Hoe gaat dat er bij Maskerade uit zien?

“Alle tracks moeten volgens mij clipwaardig zijn. Los van het feit of ze grappig of persoonlijk zijn. De luisteraar moet bij elke track een beeld bij zich op kunnen roepen. Ik wil niet alleen door middel van teksten uiten wie ik ben, maar ook via beeld. In principe kunnen er dus 21 singles uitgerold komen.”

Welke gastartiesten zijn op je nieuwe cd te vinden?

“Ali B, Theo Maassen, Brace, Izaline Calister en m’n pa. Ik ben een grote fan van Theo Maassen en ik zie overeenkomsten tussen ons. Hij probeert op een cynische manier, met humor, mensen te ‘naaien’. Iets wat ik ook doe. Het leek me super om met hem een nummer op te nemen. Dus supernerveus belde ik Theo op. De afspraak was snel gemaakt en de klik was er direct. 1 + 1 = 3, weet je. Verder staat Ali B er op. In ons nummer proberen we een statement te maken. Hij is een goede sparringpartner voor mij en ik voor hem. Ali is heel ad rem en geeft zijn mening zoals hij er over denkt. We hebben veel aan elkaar gehad, dat is heel fijn. Mijn pa kom je tegen op een bonustrack. Over de rollen van de gastartiesten kan ik verder niets onthullen.”

Je dochter is inmiddels twee jaar oud. In hoeverre heeft zij invloed op je muziek?

“Veel invloed. Elk album krijgt een nummer over mijn dochter. Van mijn vader heb ik antwoorden willen hebben, maar niet altijd
gekregen. Van album een tot tien mag Alicia, mijn dochter, weten hoe alles is gegaan. M’n eerste album verscheen een week na haar geboorte, dat was eenhectische periode. Ze verandert mijn leven en mijzelf, dus ze heeft veel invloed, ja.”

Onlangs is de trailer van jouw documentaire verschenen. Wat kunnen we van de gehele documentaire
verwachten?

“Ik kan hier eerlijk gezegd niet zoveel over zeggen. Inderdaad, de trailer is onlangs verschenen en daar zie je in twee minuten het
een en ander gebeuren. Het probleem is dat Kees (de Koning, manager en oprichter van TopNotch, red.) niet wil dat deze documentaire openbaar gemaakt wordt. Hij vindt het overbodig om het uit te brengen. In mijn muziek laat ik persoonlijke
kanten zien, dus waarom niet via beeldmateriaal? Ik kan dus niet zeggen of de documentaire uit gaat komen, daarover zijn we nog in discussie.”

Sinds enkele jaren ben je een bekend persoon en een pijler in de Nederlandse rapscene. Hoe ervaar je dat?

“Dat is echt ongelooflijk. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik de droom leef. Ik lees regelmatig comments op websites waar het over mij gaat, ook als ik bijvoorbeeld een nieuwe clip op Youtube zet. Bij optredens ga ik niet zoals Amerikaanse rappers de baas uithangen. Ik ben eerder verbaasd, haha. Hip hop heeft mij gemaakt en ik geloof dat de rapscene in Nederland ook wel snakte naar een rapper die gewoon zichzelf blijft.”

Kun je wel de eerlijke, oprechte Roy blijven in deze industrie?

“Nou, ik ben gewoon altijd mezelf. Toch voel ik me soms niet oprecht, maar het kan niet anders. Sommige mensen kom je bijvoorbeeld bij optredens tegen en zij willen een handje, terwijl ik dan soms denk: ik heb hier geen zin in. Dan geef ik dus toch een handje en lach ik een keer, maar oprecht is dit dan niet. Dus nee, ik kan niet altijd de oprechte Roy zijn. Het is wennen. Er zijn dan ook fases geweest dat ik gewoon weer terug wilde naar ‘vroeger’: rappen als hobby binnen vriendenkringen.

Nu ben ik dus bekend. Dan vraag ik me soms af: is dit het nu? Jezus man, ik ben bekend, weet je. Elke keuze heeft een consequentie dus ik moet mijn kop erbij houden. Speel het spelletje mee of get out of the fucking game. Het is niet anders.”

En, wat kunnen we in de toekomst van Fresku verwachten?

“Vanaf vroeger wilde ik altijd al verhalen vertellen. In de toekomst wil ik stripverhalen verzinnen, zingen, rappen, rijmen, acteren en een boek schrijven. Deze activiteiten komen maar mondjesmaat voor als rapper. Ik wil dat alles een keer goed aan bod komt. Verhalen vertellen is duidelijk de kern en ik zal en moet mensen inspireren. Als dat ontbreekt is er iets niet goed. Maar laat duidelijk zijn: ik mag absoluut niet klagen dat ik nu ben waar ik ben. Ik droomde om iets uit mezelf te halen. Een aantal jaren geleden werkte ik nog in een riemenfabriek. Nu liggen m’n plaatjes in de Free Record Shop!”

PS: inmiddels is de documentaire online gegaan!

  1. Is dit stuk nou van Marciano Groenen of van Willem Brouwer?

  2. Bas | 1 mei | 15:46
  3. WillemB

  4. Willemb | 3 mei | 23:23

Laat een reactie achter