gebruikersnaam
wachtwoord
vergeten?
Meer GeR

Meest gelezen

  • No results available

“Er zijn alleen verliezers”

© Rob van Elewout

OSLO - De rechtszaak tegen Anders Behring Breivik is sinds 16 april in volle gang. Noorwegen is in de ban van het proces tegen de man die op 22 juli 2011 een bomaanslag pleegde op het regeringsgebouw in Oslo én verantwoordelijk was voor het bloedbad op Utøya
Anders dan andere daders of verdachten, is Breivik goudeerlijk over zijn daden. Hij ontkent geen enkel schot en praat tot in detail over de aanslagen. Hij lijkt zelfs trots op wat hij gedaan heeft. Het woord ‘spijt’ komt niet in zijn vocabulaire voor. Het proces rondom de 33-jarige Noor komt hard aan in het land, en in het bijzonder in Oslo. Het lijkt wel alsof elke Noor intens meeleeft met de nabestaanden en slachtoffers.
Zo ook Ragenhild (27). Ze staat bij de rechtbank voor de bloemenzee en legt een roos neer. Stil, maar met emotie in het gezicht staart ze de bloemen en steunbetuigingen aan. Ze is vanuit het zuidwesten van Noorwegen speciaal hiervoor naar Oslo gekomen. “Ik weet niet of het helpt, maar dit is wel het minste wat ik kan doen”, zegt ze. Ragenhild is geen directe nabestaande van Utøya of de bomaanslag. Ze bespeurt wel een groot saamhorigheidsgevoel in Noorwegen: “Iedereen hier heeft wel een bepaalde connectie. Je kent altijd wel iemand via via die slachtoffer is geworden van ‘zijn’ daden.” De naam Breivik spreekt ze geen moment uit en ze vindt ook niet dat Breivik veel aandacht verdient: “Hij moet de rest van z’n leven worden opgesloten, ik wil hem nooit meer zien.”
Eind juni krijgt Noorwegen te horen welke straf Anders Breivik krijgt opgelegd. Breivik zal hoe dan ook opgesloten worden, en vrijwel zeker voor de rest van zijn leven. Als de vraag komt of dat de beste straf is, reageert Ragenhild met gemengde gevoelens: “In de doodstraf geloof ik niet en daar ben ik het niet mee eens. Als hij vrij zou komen vrees ik ook voor z’n leven. Hij zal waarschijnlijk levenslang vastzitten, dat zou dan het beste zijn. Er zijn geen winnaars, slechts verliezers.”

Rob’s foto’s in Oslo:

Oslo
  1. 私は発見 サイト Googleでとテストあなたのあなたのいくつ初期の記事。アップ 維持するために維持する 非常に良い優れたが動作します。 I 単に 追加 |リーダー私のMSN インフォメーションニュースにあなたのRSSフィードまで。 をお探しの検索 前進から読書 もっと!あなたその後から?

  2. シャネル 財布 | 3 juli | 06:07

Laat een reactie achter