gebruikersnaam
wachtwoord
vergeten?
Meer GeR

Meest gelezen

 • No results available

‘Stichting Brein loopt achter de feiten aan’

De kogel is door de kerk. Download-website The Pirate Bay moet geblokkeerd worden door meerdere internetaanbieders. Het gaat om UPC, KPN, Tele2 en Telfort. Ziggo en Xs4all werden eerder al gesommeerd de torrent-site te blokkeren. Op deze manier hoopt Stichting Brein de illegale verspreiding van software tegen te gaan. Maar stopt dit verbod ook daadwerkelijk het downloaden?

Blokkeren helpt niet

Mediaspecialist Thijs Wolters denkt van niet: “De platen- en filmmaatschappijen zijn Don Quichotes en Tim Kuik is hun Sancho Panza. Ze vechten een verloren strijd uit. De maatschappijen raken klanten kwijt doordat ze maar vast blijven houden aan bedrijfsmodellen uit de twintigste eeuw. Bovendien zullen er altijd manieren blijven om blokkades en dergelijke te omzeilen. Stichting Brein en de industrie zullen dus achter de feiten aan blijven lopen.”

Volgens Wolters werkt een model als Steam wel. Zij bieden digitale downloads aan tegen lagere prijzen: “Steam is een goed voorbeeld van een aanbieder die wel nadenkt over wat de klant wil, en dus verdient Valve veel geld.” Wolters claimt dat de consument heus wel betaalt, als de prijs maar fair is.

Censuur

Toch zijn er verschillende geluiden die claimen dat het verbod op The Pirate Bay je reinste censuur is en dat we ons zorgen moeten maken. Brenno de Winter, een journalist gespecialiseerd in IT en informatie, bevestigt deze stelling: “Ja, we moeten ons zeker zorgen gaan maken. Dit is een unieke situatie omdat we voor het eerst in Nederland informatie filteren. Dit gaat dan ook nog om legitieme informatie, er zijn mensen die dit onder censuur zouden plaatsen. Bovendien nodigt dit verbod eerder uit tot downloaden, omdat op internet nu aan iedereen wordt uitgelegd hoe je het verbod kunt omzeilen met proxy’s en zo alsnog kunt gaan downloaden.”

Stichting Brein gaf op 3FM aan dat consumenten juist blij zijn met deze blokkades. Helaas had de stichting vandaag ‘geen tijd’ om een reactie te geven op deze opmerkelijke stelling.

 1. Met Zeelandnet mag het nog wel =D

 2. Tom Kiel | 14 mei | 09:57
 3. ARRRRR ME MATE, WHY THE RUM IS ALWAYS EMPTY

 4. Piraat | 14 mei | 21:51
 5. If some οne wantѕ ехpert view about
  blogging and ѕіte-buіlding afterward i suggeѕt him/her tο ρay a
  visit this weblog, Keеρ uρ the fastidious job.

 6. Rod | 6 november | 02:45

Laat een reactie achter