gebruikersnaam
wachtwoord
vergeten?
Meer GeR

Meest gelezen

 • No results available

Slaapwandelen niet zo onschuldig als gedacht

De Stanford University heeft een uitgebreide studie gedaan naar slaapwandelen. De studie is dinsdag gepubliceerd in het vaktijdschrift Neurology. Het is voor het eerst dat er zo’n groot onderzoek naar slaapwandelen is gehouden.

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 8,5 miljoen Amerikanen slaapwandelen. Dit is een kleine drie procent van de bevolking. Slaapwandelen lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Het gebeurt niet vaak, maar er zijn mensen die tijdens het slaapwandelen een misdaad plegen. Het probleem is dat ze er zich achteraf niks meer van herinneren.

Handelingen slaapwandelen
Een misdaad plegen tijdens het slaapwandelen is zeldzaam. Maar er zijn nog andere, vaker voorkomende dingen die je tijdens het slaapwandelen kan doen. Dit kunnen onschuldige dingen zijn, zoals brood smeren of het verplaatsen van meubelen. Maar het kan ook iets gevaarlijks zijn, zoals autorijden. Helaas is slaapwandelen moeilijk te behandelen, waardoor slaapwandelaars deels afhankelijk zijn van de observaties van partners of ouders.

Tips voor slaapwandelaars
Toch kun je er zelf wel iets aan doen, als je weet dat je slaapwandelt. Maud Verhelst, directrice van het Nederlands Slaap Instituut (NSI), geeft tips. “Wat je kan doen is zorgen dat je slaapt in een veilige omgeving. Zorg er dus voor dat er geen scherpe punten uitsteken, waar je je aan kan stoten. Zorg dat er dikke gordijnen hangen, zodat je niet door het glas kan vallen. Slaap op de begane grond, zodat je geen trap af hoeft te lopen. En rust voldoende uit, zorg dat je geen lange periodes hebt met weinig slaap. Want weinig slaap is vaak een oorzaak van slaapwandelen.”

Wie hebben er last van?
Mensen die een vergrote kans hebben op slaapwandelen, zijn mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen. Ook depressieve mensen, alcoholisten en mensen met een psychische stoornis lopen verhoogd risico. Daarnaast kan slaapwandelen erfelijk zijn.

Ook studenten hebben een vergrote kans op slaapwandelen. Verhelst verklaart dit. “Je ziet dat jongvolwassenen iets meer last hebben van slaapwandelen dan volwassenen. Dit komt doordat slaapwandelen meestal iets is wat op jonge leeftijd voorkomt, volwassenen groeien er vaak overheen. Daarom hebben kinderen van drie tot zeven jaar er het meeste last van. Ook komt slaapwandelen vaak voor in een periode van stress, hier kunnen studenten last van hebben tijdens bijvoorbeeld tentamens. Ik heb zelf één keer in mijn leven gewandeld in mijn slaap, tijdens mijn examentijd.”

Hoe werkt het?
Als je slaapt, verlammen je spieren. Je hersenen sturen een seintje naar je spieren, zodat je kan rusten. Wanneer iemand gaat slaapwandelen, werkt deze functie niet. Je hersenen sturen geen seintje naar de spieren, waardoor deze niet in de verlammingstoestand komen. Ze blijven dus actief, waardoor je kan gaan slaapwandelen.

Slaapwandelen wordt ook wel somnambulisme genoemd. Het is een parasomnie, een slaapstoornis waarbij je ongewoon gedrag vertoont tijdens het slapen.

 1. Op tijd naar bed dan maar…..

 2. Liesbeth | 18 mei | 20:06
 3. No matter if some one searches for his necessary thing,
  thus he/she needs to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

 4. cord blood banking companies | 15 juni | 06:42
 5. Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I am waiting for your
  further post thanks once again.

 6. how much does cord blood banking cost | 29 juni | 08:07

Laat een reactie achter