gebruikersnaam
wachtwoord
vergeten?
Meer GeR

Meest gelezen

  • No results available

Studenten akkoord met de lente

De fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie presenteerden vanmiddag hun definitieve versie van het Lenteakkoord. Het akkoord is een bundel van maatregelen en ombuigingen om het begrotingstekort van 2013 terug te dringen. De koopkracht van de Nederlander gaat door de overeenkomst achteruit, maar studenten worden gespaard.

Het Lenteakkoord lekte zestien mei al deels uit. De Telegraaf kwam toen met een aantal punten uit de overeenkomst. Vandaag bracht de Volkskrant de definitieve versie van het Lenteakkoord.


RTL-Z presentator Frits Wester ziet geen verassingen. “Grote delen van het akkoord waren al langer bekend. We gaan er met z’n allen op achteruit, maar dat wisten we al.” Dit zei hij in de extra uitzending van RTL-Z vanmiddag.

Meevaller voor studenten
Master-studenten behouden hun basisbeurs. Het kabinet Rutte wilde deze afschaffen. In plaats van een basisbeurs moest er een sociaal leenstelsel komen. Hierbij moesten studenten hun lening na de studie terugbetalen.

De drinkers onder de studenten gaan er op achteruit. De accijns op alcohol wordt flink verhoogd. Zo gaat de prijs van bier met tien procent, van wijn met vijftien procent en overige alcoholhoudende dranken met zes procent omhoog. Ook rokers gaan er op achteruit. Per pakje sigaretten moet voortaan 35 cent meer betaald worden. De prijs van een buil shag wordt met 65 cent verhoogd.

Mensen kunnen toch na hun dertigste een MBO opleiding volgen. Het programma wordt deels bekostigd door de overheid. Deze financiering wordt beperkt tot twee jaar. In het regeerakkoord van kabinet Rutte werd een leeftijdsgrens van dertig jaar geïntroduceerd. De Tweede Kamer vond een alternatief.

De reacties van politici
De linkse politici zijn zeer te spreken over het akkoord. De rechtse politici, met name Geert Wilders, zijn minder enthousiast.

Door: Wesley van Oevelen

Laat een reactie achter