gebruikersnaam
wachtwoord
vergeten?




Meer GeR

Meest gelezen

  • No results available

Nijmeegs scooterdrama: Who did it?

Twee jongens die een overval wilden plegen en op hun vlucht een man doodreden in Nijmegen, zijn vandaag vrijgesproken van doodslag. De twee beschuldigden elkaar en nu kan niet worden vastgesteld wie de dader is.

Wel moet de ene verdachte 24 maanden de cel in voor het voorbereiden van een overval; de ander mag voor hetzelfde delict 18 maanden brommen. Dat de mannen verder op vrije voeten zijn, is volgens strafrechtdocente Ellen de Feijter onvermijdelijk.

Het Nijmeegs scooterdrama vond plaats in 2010. De mannen raceten op een scooter door de stad, nadat ze door de politie betrapt werden op het voorbereiden van een overval. Tijdens hun vlucht botsten ze tegen een voetganger, die later overleed aan zijn verwondingen. De politie kon niet voldoende bewijs verzamelen om aan te tonen wie er reed. Daarom zijn de heren vandaag vrijgesproken van doodslag. “Het is een redelijk uitzonderlijke zaak,” zegt De Feijter, docente aan de Universiteit van Tilburg.

De criminelen wijzen elkaar aan als bestuurder. Volgens de Feijter is dat echter geen vrijbrief voor duo-moordenaars om lekker hun gang te gaan. “Het is eigenlijk nooit zo dat, wanneer je een moord met z’n tweeën pleegt, je beiden vrijuit gaat als je elkaar als dader aanwijst. Meestal vindt de politie nog extra bewijsmateriaal, vaak forensisch, waaruit blijkt wie het strafbare feit gepleegd heeft.“

Bij het scooterdrama is dit dus niet het geval. “Deze zaak heeft in het verkeer plaatsgevonden. In een normale verkeerssituatie is er meestal geen sprake van doodslag, maar van een ongeluk.” Omdat de daders elkaar aanwijzen, en de verklaringen van ooggetuigen niet voldoende uitsluitsel kunnen bieden, kan de rechter de daders niet straffen. “Ze kunnen geen van beiden een zwaardere straf opleggen omdat één van de twee de dader is. Als je ze beiden veroordeelt, straf je één van de mannen onterecht. Die zou alleen bestraft kunnen worden voor medeplichtigheid.”

Het OM is niet tevreden met de uitspraak, omdat vaststaat dat de mannen met elkaar op de scooter zaten en dus één van de twee wel de dader moét zijn. Het OM gaat daarom in hoger beroep. Wanneer de zaak dient, is nog niet bekend.

Beelden van Omroep Gelderland van het Nijmeegs scooterdrama

Laat een reactie achter